Tianne Daniëlle Woerdman 


14-01-1983     -     04-07-2002

Tianne mail

Kaarsje

Fotoalbum

Gedichten

Hot Spots

Memories

Multimedia

Uitvaart

Tib's Page

Links

Dankwoord

Gastenboek

 
 

 


 
 


 

KiemceltumorWat is een kiemceltumor?

Een kiemceltumor is een woekering van cellen die voorbestemd zijn de kiemcellen of geslachtscellen te gaan vormen in de zaadbal of eierstok. Dit soort tumoren komt danook vaak in de geslachtsorganen voor. Er zijn ook zogenaamde extra-gonadale kiemceltumoren, of kiemceltumoren buiten de geslachtsorganen Meestal is dit dan in de buikholte. Kiemceltumoren kunnen ook in de hersenen voorkomen, hetgeen hier buiten beschouwing wordt gelaten. Kiemceltumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn en ongeveer de helft is goedaardig.Hoe vaak komt het voor?

Kiemcel tumoren zijn zeldzame tumor die voorkomt bij 4- 6 per 1.000.000 kinderen onder de 15 jaar per jaar. Ze beslaan ongeveer 3% van de tumoren op de kinderleeftijd. Dit betekent dat er in Nederland ongeveer 12-15 kinderen per jaar met een kiemceltumor worden gediagnosticeerd.Wat voor klachten horen erbij ?

Het meest typische voor een kiemceltumor is een opgezette buik, eventueel met pijn in de buik. De meest voorkomende lokalisatie van een kiemceltumor is vóór het staartbeen in de buik gelegen en wordt typisch gezien bij zuigelingen onder 1 jaar. Eierstoktumoren kunnen een draaiing van de eierstok geven, hetgeen heel pijnlijk is. De klachten kunnen dan lijken op een ontstoken blinde darm. Ook kan er vanwege productie van hormonen een vroegtijdige puberteit ontstaan met ontwikkeling van schaamhaar op jonge leeftijd. Zaadbaltumoren vallen op door een eenzijdige zwelling van de balzak.
Het vóórkomen van de verschillende lokalisaties is als volgt: Hersenen 15%, eierstok 26%, staartbeen 27%, zaadbal 18% en overige lokalisaties (vagina, blaas, buik, maag, lever, borstkas, nek en neus/keel gebied) 14%. Bij volwassenen zijn kiemceltumoren bijna altijd gelegen in de geslachtsorganen.
Een bijzondere vorm van een kiemceltumor is het mature (rijpe) teratoom. Dit is een tumor ontstaan uit ongedifferentieerde stamcellen, waarin delen zijn uitgerijpt tot normale weefsels. Zo kan zo’n tumor bijvoorbeeld haren en tanden bevatten.
Waardoor wordt een kiemceltumor veroorzaakt?

Alle kiemceltumoren ontstaan uit primitieve kiemcellen. De kiemcellen ontstaan in de embryonale dooierzak, van waaruit ze tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder uiteindelijk in de onderbuik terecht komen. Van daaruit dalen ze verder af naar de balzak of de onderbuik. Kiemcel tumoren buiten de zaadbal of de eierstok kunnen ontstaan na een afwijkende afdaling naar de geslachtsorganen

Er zijn vele soorten kiemceltumoren en de indeling is ingewikkeld. Daarnaast is het extra ingewikkeld omdat er voor enkele soorten verschillende namen bestaan voor eenzelfde tumor.
De WHO classificatie is de volgende

1. tumoren ontstaan uit totipotente stamcellen: germinoom / dysgerminoom / seminoom
2. tumoren ontstaan uit ongedifferentieerde stamcellen: embryonaal carcinoom, (immatuur of matuur) teratoom, yolk sac tumor (dooierzak tumor of endodermale sinus tumor) en choriocarcinoom
3. mixed tumorenHoe stellen we de diagnose?

Tumormarkers
De meeste kiemcel tumoren produceren Alfa-foetoproteine (AFP), een natuurlijk voorkomende stof die door de tumor in grote hoeveelheid wordt aangemaakt en in het bloed terecht komt. We noemen dit een zg. tumormarker. AFP wordt aangemaakt door dooierzakcellen. Deze tumormarker wordt bepaald bij de verdenking op een kiemceltumor. Een andere tumormarker die verhoogd aanwezig kan zijn in het bloed bij een kiemceltumor is bHCG. bHCG wordt geproduceerd door syncytiotrophoblast componenten. Er kan ook een mix van beide tumormarkers zijn als er verschillende soorten kwaadaardige cellen in de tumor aanwezig zijn.
Daarnaast moet er een echo en/of een CT scan of MRI scan van de tumor gemaakt worden om te zien hoe groot de tumor is, of er ingroei is in de omgeving en de mogelijkheid van operatie te beoordelen. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar uitzaaiingen naar de lymfeklieren en de longen. Uitzaaiing naar het bot komt soms voor.Is er een behandeling voor een kiemceltumor ?

Tumoren die direkt geheel verwijderd kunnen worden zullen worden geopereerd. Er hoeft dan geen nabehandeling plaats te vinden. We weten dat de tumor dan bij oneveer 25% van de kinderen terugkomt. Deze kinderen zijn dan goed te behandelen met een combinatie van chemotherapie en operatie. Grotere tumoren die niet direct geheel kunnen worden weggenomen worden eerst behandelt met chemotherapie om de tumor kleiner te maken en eventuele uitzaaiingen te behandelen. Daarna volgt een operatie, waarna weer chemotherapie. Het resultaat van de behandeling kan beoordeeld worden met echo's van de tumor of CT scan/MRI scan. Daarnaast worden de tumormarkers in het bloed regelmatig bepaald om de tumorreactie op de behandeling te bepalen.
De genezingskans voor kinderen met een kiemceltumor is ongeveer 90%, waarbij de kinderen met kiemceltumoren in de zaadbal de beste genezingskans hebben van 95%. De kinderen met een kiemceltumor bij het staartbeen hebben een genezingskans van 75 – 80%.Zijn er bijwerkingen en welke factoren hebben invloed op het succes van de behandeling?

Chemotherapie geeft op korte termijn meestal misselijkheid, braken en haaruitval. Tevens kan er een grote gevoeligheid voor infecties ontstaan als gevolg van de inwerking op het afweer systeem. Al deze effecten zijn tijdelijk. Chemotherapie geeft ook kans op blijvende schade. De meest gebruikte middelen bij de behandeling van kiemceltumoren zijn cisplatinum, etoposide en ifosfamide. Cisplatinum kan gehoorsschade geven en schade aan de nieren. Dit wordt gecontroleerd met behulp van gehoortesten en bloedonderzoek. Etoposide geeft mogelijk een zeer licht verhoogde kans op een nieuwe kankervorm, vele jaren na de behandeling. Van ifosfamide is bekend dat het schade kan geven aan de nieren. Dit wordt tijdens de behandeling regelmatig gecontroleerd in het bloed.

Terug

[right.htm]

Wij zullen haar nooit meer vergeten; Hinco, Bionde, Harmen, Aline, Joshi, Lobke, Abia, Ruben, Jesse, Luca, Jordi, Kartika, Gijsje, Erik, Marian, Mathilde, Nancy, "tietje", Betty "Blup", "Anus" Arian, Frank "Stokkie", Sabrina, Ronald en Melany, Daniëlle, Frater Ton, Nina, Liane, Michael en Sabina, Mary, Huib, Alex en Karin, Wesley, Kyra, Ma Koen, Roos en Jesse, Mitchell, Ashwin, Ronald, Francis, Yin, Joke, Gerrit, Ilse, Erhard, Paul en Vera, Rob Kooy, Oma Woerdman, Anneke, Opa en Oma, Mama,
Gerard,
Shaffy †, Bolle Bob, Stein 

Creative Commons License
Deze site is voor het laatst bijgewerkt op: 20-04-2009 19:55  Gerard van Merwijk.